Ria Smit - Snakenborg
 
Aquarellen, acrylcollages, gemengde technieken & portretten

Curriculum Vitae

 

Ria Smit-Snakenborg ( 20-9-1954 ) werd geboren in het Groningse Kolham ( gemeente Slochteren ). Op 10-jarige leeftijd verhuisde zij naar het Friese Beetsterzwaag. Na het afronden van haar studie aan de Lerarenopleiding te Leeuwarden ( kunstgeschiedenis / handvaardigheid / jeugdhulpverlener ) verhuisde zij naar Twente en werd zij docente en leerlingbegeleidster aan het voortgezet onderwijs te Almelo.

In 1990 begon ze met schilderen. Ze had toen nog geen eigen atelier, maar maakte gebruik van de ruimte van de Almelose kunstenaar Paul Tieke. Ze was in die tijd vertrouwenspersoon op de middelbare school waar ze nog steeds als lerares werkt. Ze had vooral een uitlaatklep nodig voor de situaties die ze tegenkwam.

In het voorjaar van 1991 zag de bekende Franse kunstcriticus Michel Larivière enige van haar schilderijen, hij raakte onder indruk en nodigde haar uit om te exposeren in één van zijn galeries. Het resulteerde in een grote zomerexpositie in Cherbourg (F). Na deze expositie raakte, mede omdat de Nederlandse pers erover berichtte, één en ander in een stroomversnelling en volgden uitnodigingen tot exposeren elkaar op. Aan een aantal uitnodigingen heeft zij gehoor gegeven, waardoor ze de afgelopen jaren in een aantal plaatsen in Nederland geëxposeerd heeft.

In 1992 schilderde zij haar eerste portret in aquarel. ‘Ik wilde ervaren hoe het zou zijn om portretten te schilderen. Vanaf het allereerste moment heeft het me aangegrepen. Ik ga er volledig in op.’

Sinds 1995 is ze de vaste docent van aquarelgroep “De Kolk” in Almelo.

Begin 1997 is zij, na uitvoerig geballoteerd te zijn, toegetreden tot het Amsterdams kunstenaarscollectief: De Kunstkring Thorbecke. Het lidmaatschap hiervan bood haar de mogelijkheid om als kunstenares deel te nemen aan de - door dit collectief georganiseerde - internationale kunstmanifestaties. Een direct gevolg hiervan is dat haar werken nu over de hele wereld hangen.

In 1998 ontving haar schilderij “Inner Strength” een eervolle “Prix d’Encouragement” op de bekende “Salon International de peinture à l’eau Trég’aquarelle” in het Franse Trégastel. Een wedstrijd+expositie waar kunstenaars van over de gehele wereld aan deelnemen.

In 2003 bezocht een Spaanse galerie-eigenaar haar expositie in Tubbergen. Nadat hij haar werken gezien had nodigde hij haar uit haar werken aan het Spaanse publiek te tonen. Deze uitnodiging leidde er toe dat zij gedurende de zomer van 2005 geëxposeerd heeft in de “Estudio de Arte de Santiago” in het Spaanse Triacastela.

Eind 2009 en het eerste halfjaar van 2010 heeft ze geëxposeerd in één van de gerenommeerde galeries in Ootmarsum 'Status Aparte'. In de periode 2010 – 2018 nam zij deel aan diverse kunstmanifestaties, o.a. in Groningen, Doetinchem, Bergen en in het Nienoord in Leek. De prestigieuze gallery “Agora” in New York nodigde in 2012 Ria uit om te exposeren in een expositie die geheel gewijd was aan moderne Nederlandse kunstenaars. Een heel bijzondere uitnodiging, waar zij echter op dat moment geen gehoor aan kon geven. In de zomer van 2018 werd Ria uitgenodigd een zomerexpositie te houden in de St. Piter in Ureterp. Ook deze expositie leverde haar veel positieve kritieken op.Aanvankelijk schilderde Ria vooral aquarellen, later gecombineerd met gemengde technieken. De afmetingen van haar aquarellen zijn doorgaans zeer groot. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij aquarellen kenmerken haar aquarellen zich door een uitdrukkelijk, zeer fris en helder kleurgebruik. ‘Over aquarel moet je de baas blijven. De kunst is om dát te laten gebeuren wat jij wilt. Bij het schilderen van een aquarel moet je à la minute kunnen omschakelen. Dat trekt mij. En ik kan ontzettend genieten van het kleurenspel.’ Ze houdt zich in haar aquarellen hoofdzakelijk bezig met figuratief werk. Daarbij veroorlooft zij zich veel vrijheid in haar vormentaal! Ze schildert ‘nat in nat’, hetgeen leidt tot zeer fraaie kleurschakeringen. Een aantal van haar werken zijn gebaseerd op het onderwerp: schoonheid van verval.

Vanaf 2008 heeft ze zich meer en meer toegelegd op het maken van acrylcollages. Ook hiervan zijn de afmetingen vaak groot.  “Ik gebruik graag allerhande materialen die mij voorhanden komen”, aldus Ria. "Daarom vind je in mijn collages allerlei onverwachte dingen terug. Het kleurenpalet dat ontstaat kies ik veelal intuïtief. Thema in mijn acrylcollages is vaak: 'de weg naar het licht'".

Ria Smit is sinds een flink aantal jaren Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) in de gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen. Zij kan/mag in heel Nederland huwelijken sluiten. Ook kan zij ceremoniële huwelijken in binnen- en buitenland voltrekken. Ook voor mensen die hun trouwbelofte willen vernieuwen kan Ria een ceremonie houden die helemaal op het bruidspaar gericht is.

 
 
 
 
Opbellen
E-mail